Начало » Маркетинг » 6 добри практики за стоматологичните уеб сайтове

6 добри практики за стоматологичните уеб сайтове

От: Младен Манолов февр. 27,2018

Имате уеб сайт за вашата стоматологична практика. Но сигурни ли сте, че той дава най-доброто за нея? Ето няколко добри практики, които ще гарантират, че вашите усилия не са напразни.

Вече съм писал колко е важно качеството на стоматологичните уеб сайтове. Тук ще разгледаме шестте най-добри практики, които може да приложите за вашия сайт. Ще научите как да ангажирате нови посетители (потенциални пациенти), как да насърчавате активно посетителите на сайта да предприемат действия и много други.

1. Удобният дизайн е задължителен!

Изглежда ли вашият сайт добре на всички устройства, от телефони до таблети и настолни компютри? Съвременните уеб сайтове трябва да притежават адаптивен дизайн. Той отговаря на размера на устройството, което се опитва да го визуализира и в зависимост от това променя своето оформление и дизайн.

Моят опит показва, че до 50% от трафика към зъболекарските сайтове идва от мобилни устройства. Мобилните посетители са ценни. Те много често са хора, които търсят и проучват стоматологичните практики и са на път да си запишат час. Не ги пропускайте!

Какво очакват посетителите?

Страницата да се зарежда бързо – Дори част от съдържанието да се появи със закъснение може да накара посетителите ви да напуснат сайта. Компресирайте изображенията и се възползвайте от инструменти за тестване на сайтове, за да сте наясно как да го ускорите.
Лесна навигация – Уверете се, че бутоните за натискане от мишката са достатъчно големи, за да може лесно да се борави с тях.
Оптимизирани за размера на екрана – Използвайте достатъчно голям за четене шрифт и поставяйте най-важното съдържание, включително информацията за контакт в горната част на страницата.

2. Насърчавайте посетителите на уеб сайта ви да предприемат действия

Уеб сайтът на вашата стоматологична практика има две основни аудитории:
Вашите настоящи пациенти – Те обикновено търсят информация за контакт, свободни часове за записване, формуляри за отпечатване и др.
Хора, които могат да станат пациенти – Тази група трябва да научи за вашата практика, услуги, цени и др. Вашият уебсайт трябва активно да насърчава всички посетители да предприемат действия. Действията, които предприемат, трябва да им помогнат да постигнат целите си.

Примерите за тези „призиви за действие“ включват:

Бутони – те трябва да се открояват и да насърчават кликванията (посочване и щракване). Текстовете върху тях трябва да са кратки и ясни.
Например: “ Свържете се с нас“ или „Предлагани Услуги“.
Формуляри – Формулярът за контакт или този за регистрация в информационния бюлетин също са покани за действие. Насърчавайте посетителите да ги попълват, като ясно поясните какво ще са ползите за тях.
Телефонни обаждания – Телефонното обаждане до вашия кабинет е много ценно действие. Това е шанс за служителите на рецепцията да предоставят услуги както на потенциалните, така и на настоящите пациенти.

Като най-добра практика всяка страница трябва да има поне две покани за действие, като изключим връзките към други страници. Например вашата начална страница може да насърчи потенциалните пациенти да се обадят във вашия кабинет (главният призив за действие) или да кликнат върху даден бутон, за да научат повече за вашите услуги (второстепенният призив за действие).

3. Включете съществена информация на страницата ви за контакти

Всеки посетител трябва възможно най-лесно да се свърже с вас. Изградете страницата за контакт с цялата информация, от която посетителят може да се нуждае, като упътване за шофьори, работно време и разбира се телефонния ви номер.
Трябва да включите и формуляр за връзка. Изисквайте само най-важната информация, като име, имейл адрес, телефонен номер и място за кратко съобщение. Изисквайте допълнителна информация само ако е абсолютно необходимо.

Колкото повече време е нужно за попълване на формуляра, толкова по-малко вероятно е посетителят да го използва.
Много кабинети интегрират и приложения за онлайн чат. Така посетителят може да контактува директно в реално време с представител на вашия кабинет.

4. Направете базово SEO по правилен начин

Оптимизацията за търсачки е всичко, което може да се направи за постигането на по-добро класиране в резултатите при търсене на Google, Yahoo, Bing и всички останали. Процесът е много сложен и изисква адаптация към непрекъснатите промени. В тази статия няма място за всички тънкости, и вместо това ще се съсредоточим върху избягването на грешките.

1. Включете във всяка страница мета заглавие (максимум 70 символа) и мета описание (максимум 155 символа).
2. Дайте на всяка страница подходящо заглавие. Първите редове от текста са част от това, което използват търсачките, за да определят колко е релевантна за дадено търсене. Ако например човек търси „избелване на зъби в София“, страницата със заглавие: „Избелване на зъби в София“ ще бъде по-подходяща от тази, която е със заглавие „Избелване на зъби“.

 

3. Използвайте прости, и кратки адреси (URL). URL адреса по-известен като уеб адрес.

Лоши примери

– http://моятастоматологичнапрактика.бг/избелзъб – Не съкращавайте неправилно.
– http://моятастоматологичнапрактика.бг/избелваненазъби – Не сливайте думите.
– http://моятастоматологичнапрактика.бг/избелване_на_зъби – Не използвайте долни черти между отделните думи.

Подходящи примери

– http://моятастоматологичнапрактика.бг/избелване-на-зъби – Използвайте тирета между отделните думи.
– http://моятастоматологичнапрактика.бг/зъбно-избелване – Използвайте кратки фрази (когато е подходящо).

4. Никога не променяйте уеб адресите.

Това може да обърка търсачките и да доведе до „счупване“ на вътрешни и външни връзки към сайта ви.

5. Описанието в дъното на уебсайта е от значение

В повечето случаи може да бъде едно и също във всяка една отделна страница. То трябва да включва връзки към най-важните места в сайта ви, контактна информация (име на фирмата, адрес и телефонен номер), връзки към социалните ви профили, като Фейсбук или Туитър, както и формуляр за регистрация за бюлетин.

6. Създавайте полезно съдържание

Когато става дума за стоматологични уеб сайтове и стоматологичен маркетинг, най-важното в тях е съдържанието. То е всичко, което показвате на своите посетители. Може да бъде под формата на тематични публикации за оралното здраве, видеоклип, показващ обновения ви кабинет, снимки на вашия персонал и др.

Вашата основна цел трябва да бъде редовното създаване на оригинално, ангажиращо и полезно съдържание.

Ето и няколко идеи, с които да започнете:

• Създайте кратък видеоклип за нов продукт, от който сте впечатлени.
• Споделете отзивите на свои доволни пациенти с техни снимки.
• Използвайте видеоклипове за да покажете удобствата и оборудването, с което разполага вашият кабинет.
• Насърчавайте персонала ви да споделя своя опит.

Какъв е смисълът на цялото това съдържание? То задържа посетителите ви в уебсайта и им помага да изберат
услугите ви. Чрез включването на призиви за действие под формата на творческо и увлекателно съдържание ще ги ангажирате.

От вас зависи да намерите възможностите и да ги приложите в стоматологичния ви уеб сайт. Прочетете и останалите ми публикации в раздел Маркетинг, за да откриете още полезни теми, свързани с денталните сайтове. Използвайте предимствата на интернет и превърнете своя уеб сайт в мощен маркетингов инструмент, за развитие на стоматологичната ви практика.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега