Начало » Оборудване » Стерилизация на наконечници

Стерилизация на наконечници

От: Младен Манолов ян. 04,2018

На всички стоматолози е известно, че повторното използване на дентален наконечник без да бъде автоклавиран може да изложи пациентите на риск. Проучвания, свързани с този проблем многократно показват, че както високоскоростните, така ниско скоростните нестерилизирани наконечници, са потенциален източник на замърсяване.
В едно от тях изследователи, използват ниско скоростен въздушно задвижван наконечник и оценяват замърсяването в основата, механиката и върха му.

Стерилизация на наконечници

Използвайки два вида наконечници в 160 теста, турбините им били инфектирани инвитро с Geobacillus stearothermophilus. В 20% от случаите замърсяването достига до мотора. В следващия експеримент при замърсяване на микромотора, в 47% от случаите микробите достигат до турбината посредством механичните елементи.
Най-важната информация, която дава това изследване на всички стоматологични специалисти е, че вероятността от кръстосано замърсяване е много висока.

Чрез ръководствата за дезинфекция в здравните заведения специалистите напомнят, че наконечниците могат да бъдат замърсени с пациентски материал и трябва да се стерилизират след всеки пациент. Не бива да се използват наконечници, които не подлежат на термична стерилизация. Не трябва да се употребява наконечник многократно, без да се прилага автоклавиране между пациентите. Почистването с дезинфектант не гарантира защитата му от кръстосано замърсяване.
Вътрешната част на наконечника е също толкова важна, колкото и външната.

Допустимите методи за стерилизация включват стерилизатори с химични пари, суха топлинна и автоклавиране

Какво да търсите в наконечниците от стерилизационен аспект

Някои неща, които трябва да имате предвид при закупуване на наконечник:

1 Проектиран ли е за автоклавиране
2 Има ли гладко покритие, което не позволява задържането на частици
3 Може ли да издържа на стерилизация за дълъг период от време? Титаниевото покритие е много по-устойчиво от хромираното при химическа стерилизация.

Автоклавиране на периферия

Стерилизацията може да унищожи наконечника, а той е скъп

Вероятно да, очакваната продължителност на живота на наконечника може да бъде намалена от процеса на стерилизация. Но това съвсем не е единственият фактор, влияещ върху продължителността на живота на инструмента. Въпреки че е трудно да се определи кои фактори намаляват работоспособността наконечника, съществуват резултати от проучвания, показващи за такива с активно използване и непрекъсната стерилизация. Едно от тях е проведено по поръчка на министерството на отбраната на Съединените щати. То води до извода, че правилно поддържан и стерилизиран наконечник може да издържи около 500 стерилизационни цикъла, без значително да бъде намалена неговата производителност.

Как да се грижите за наконечника?

Съществуват множество ресурси, помагащи за поддръжката на тези дентални инструменти. Основното нещо, което трябва да се прави е да се следват указанията, придружаващи оборудването. В случай, че не разбирате препоръките, трябва да се обадите на производителя или на сертифициран техник и да поискате повече подробности.

Със следващите насоки ще се опитам ви дам обща представа за поддръжката на наконечника.
Винаги изпълнявайте придружаващите го процедури за поддръжка. Важно е да следвате тези указания, за да избегнете оспорване на гаранционни претенции, особено по време на гаранционния период.

Почистване на повърхността

Пуснете да премине през него водата от юнита за около 30 секунди, за отстраняване на потенциалните замърсители от вътрешната водопроводна мрежа. След което го почистете с четка под течаща вода. Лек детергент също може да бъде използван.
Никога не бива да се използва алкохол като почистващ агент, тъй като може да дехидратира спорите и да увеличи резистенцията към стерилизация. Не прилагайте никакви химически вещества за почистване. Те могат да имат пагубен ефект върху стерилизатора или наконечника, чрез вредна реакция по време на цикъла на стерилизация.
Изсушете наконечника. Тази стъпка е изключително важна, ако в кабинета се използва химически стерилизатор. Излишната влага ще позволи да настъпи окисление в камерата, което ще доведе до корозия.

Смазване на наконечника

Използвайте подходящ смазочен накрайник за впръскване на масло в задвижващите компоненти. Впръсквайте в основата му докато не излезе през неговата глава. Това гарантира, че лубрикантът е проникнал в лагерите. Забележка: Използването на масло под формата на спрей е станало по-малко популярно заради излишните маслени изпарения, разпръсквани извън наконечника. Много кабинети използват апликатори с капкомерно подаване, за да смазват своите наконечници.
Този метод обаче може да бъде неефективен защото без наличието на въздух под налягане маслото няма да достигне достатъчно добре до лагерите.

Смазване на периферия

Почистване на оптичните повърхности

Клечка за уши, напоена с малко алкохол е идеален инструмент за почистване на излишното масло или други остатъци от повърхността на всички оптични повърхности.

Съхранение

С цел запазване на неговата стерилност, препоръчва се съхранение в опаковка, изработена от комбинация между найлон и хартия, позволяваща на влагата да се изпарява от нея, като съдържанието вътре остава лесно разпознаваемо.

Стерилизация

Автоклавирайте наконечника според указанията на производителя. Оставете стерилизатора да завършва пълния си цикъл.

Подсушаване

След приключване на цикъла, поставете наконечника върху автоклава за да изсъхне напълно. Това е топла зона. Остатъчната топлина от стерилизатора се издига нагоре и по този начин помага за пълното изсушаване.

Много компании предлагат напълно автоматични станции за почистване и смазване, които спестяват време и работа на поддържащия персонал. Някои от производителите на наконечници удължават гаранционния им срок, ако се използват техни станции.

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега