Начало » Оборудване » Стерилизация на инструментите

Стерилизация на инструментите

От: Младен Манолов ян. 20,2018

Целта на инструменталната стерилизация е да осигури наличието на стерилни инструменти по всяко време. За да бъде извършена успешно, процесът изисква правилното изпълнение на серия от стъпки.
Стоматологичните кабинети използват три основни типа стерилизатори – парни, химически и със суха топлина. Всеки от тях притежава своите предимства, ограничения и специфични изисквания за опаковане.

Стерилизация на стоматологични инструменти

Най-често срещаният вид е стерилизаторът, работещ с пара (автоклав).

Той функционира като нагрява водата в затворена камера и по този начин създава натрупване на налягане, а постигнатата висока температура е стерилизационният агент. В затворената система, лишена от въздух, парата става много гореща. Двата най-често използвани параметъра за експлоатация са 121 градуса по Целзий при налягане от 103 kPa или 134 градуса с налягане 206 kPa.
По-късите стерилизационни цикли обикновено изискват по-високи работни температури.

Съществуват три основни вида парни стерилизатори, базирани на това, как въздуха излиза от тях. Те биват гравитационно задвижвани, подпомагани от вакуумна помпа и такива с парно промиване чрез импулсно налягане.

При гравитационните, парите изтласкват въздуха извън камерата посредством дренаж, като след постигането на желаната температура той се затваря, като я запазва постоянна.

Вакуумните автоклави обикновено използват помпа, която предварително изтегля въздуха и позволява на парата да прониква агресивно в камерата. Съществува и пост вакуумен цикъл, при който се премахва парата подобрявайки сушенето на инструментите.

Третият тип стерилизатор използва многократно инжектиране на пара под формата на импулси чрез промяна в налягането.
Предимствата от използването на парогенератори, включват големи капацитети и по-къси дължини на циклите. Недостатъците са ръждясване на елементите от въглеродна стомана, зацапване с котлен камък, забрана за поставяне в затворени съдове на инструментите, необходимост от сушене и повреда на по-чувствителни на топлина пластмасови или гумени елементи. Опаковането трябва да позволява проникване на пара и движението на въздуха на вън.

Химическите стерилизатори

използват специален разтвор вместо вода за генериране на умъртвяваща пара. Работните условия са 132 градуса по Целзий при налягане от 172 кРа за време от 20 минути.
Предимствата на стерилизирането с ненаситена химическа пара, включват липсата на ръжда върху инструментите от въглеродна стомана и инструменталните опаковки които изсъхват бързо след приключване на цикъла.
Инструментите трябва да са сухи, когато се поставят. Някои гумени и пластмасови компоненти може да бъдат повредени по време на обработката. Съществуват специални изисквания за съхранение, манипулация и изхвърляне на запалимия стерилизиращ разтвор, съдържащ ацетон, алкохоли и формалдехид.

Стерилизацията със суха топлина

включва нагряване на въздуха. Процесът изисква температури, по-високи от тези при предходните методи. Те варират от 160 до 190 градуса по Целзий. Двата варианта са стерилизатор тип фурна ( със статичен въздух) и бърз топлообмен (принудително подаване на въздух).

Статичният обикновено изисква по-високи експлоатационни температури и по-дълги цикли, но е по-евтин спрямо този с принудително подаване.
Например първият изисква едночасов или двучасов цикъл при 160 градуса по Целзий. Времето за загряване може да бъде между 15 и 30 минути от студен старт.

Вторият циркулира топлия въздух през устройство. Резултатът е по-бързо загряване и по-кратки, но по-горещи оперативни цикли ( например 12 минути при 190 градуса по Целзий ). Предимствата на стерилизирането със суха топлина включват малко или никакво ръждясване на инструментите от стомана, които са сухи в края на цикъла. Някои пластмасови или гумени компоненти също могат да бъдат повредени.

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега