Начало » Оборудване » Свързване на на периферия чрез Мидуест, Борден, бърз куплунг или адаптер

Свързване на на периферия чрез Мидуест, Борден, бърз куплунг или адаптер

От: Младен Манолов юни 02,2020

Работната периферия (турбини, въздушни мотори, еърфло, въздушни скалери) се свързва към стоматологичния стол посредством куплунзи или конектори, представляващи конусовидни тръбни елементи, изработени от алуминий. Те се намират в края на шлауховете излизащи от машината с горно или долно окачване.

борден и мидуест

Един от най-важните елементи, които трябва да вземете предвид при избора на стоматологична периферия е дали тя ще е съвместима със стандарта на свързване с вашата машина.

По отношение на стоматологичните турбини, те могат да бъдат разделени на две групи:

Стоматологични турбини с директно свързване към шлауха – монтират се и се свалят чрез завиване и развиване.

Дентални турбини с бързо свързване – монтират се бързо към машината посредством бърз куплунг.

борден, мидуест турбини

Турбини с директно свързване към стола

Те могат да бъдат два стандарта: Мидуест (с четири отвора) и Борден (с два отвора). Тяхното предимство е, че са по-евтини и не използват допълнителни куплунзи. Освен това този тип свръзка не губи въздух, което предотвратява липсата на мощност в турбината и по-интензивната работа на компресора.
Борден стандартът е сравнително по-стар, като има своите недостатъци. Работещата периферия с него е много по шумна, както и изхвърлянето на
въздух и аерозоли от турбините е много по-голямо.

Стандарта мидуест (с четири отвора) отвежда отработения въздух от турбините обратно в стоматологичната машина, като го изхвърля с специално отделение, което може да бъде оборудвано с антибактериален филтър. Този стандарт прави турбините много по-тихи при работа, а средата по-безопасна като за стоматолозите, така и за пациентите, паради намаленото разпрашаване, налично при стандарта борден.

Турбини с бърз куплунг

Съвременните стоматологични турбини се предлагат и със стандарт за включване чрез бърза съединителна връзка (бърз куплунг), което улеснява свързването и изключването към стола за смазване или стерилизация. Те са значително по-скъп вариант, като в някои случаи се изисква първоначантата им инсталация да се извърши от техник.

Моето професионално мнение е, че оптималния вариант цена, функционалност и безопасност при работа, е свързването посредством мидуест (с четири отвора). Като по-горе споменах работния шум е значително по-нисък, въздушното разпрашаване от турбините е ограничено, а прецизността на водния спрей значително по-висока.

Подмяната на стандартите за свързване може да бъде извършена на всяка една стоматологична машина, като процедурата е бърза и напълно достъпна.
Ако все още се двоумите и за избора на периферия, като търсите оптимален вариант цена – качество, може да се свържете с мен и да обсъдим възможностите.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

За Автора:


Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.

Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове: Sirona, A-dec, Tekmil, Fona, Diplomat, Анвита, ЮС 5, ЮС 7м и др. Автоклави, периферия, въздушни компресори, мокри и сухи аспирации.

Някои от моите клиенти:


Монтаж на нови и употребявани дентални юнити, гаранционна и извън гаранционна поддръжка. Добавяне на аспирация (силна и слюносмукател), система за работа с дестилирана вода, допълнителна периферия - микромотори, скалери, наконечници със светлина, фотолампи, интраорални камери, инсталация на софтуер и др.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за цялата страна. )

1
Остави коментар

avatar
1 Коментирай
0 Отговор
0 Последователи
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Автор на коментара
Милко Recent comment authors
  Абонамент  
нови стари най-гласувани
Извести за
Милко
Гост
Милко

Аз не съм стоматологичен специалист, но съм с инженерно образование и съвсем случайно попаднах на сайта. Наскоро се рових за неща, свързани с лечението на зъбите ми, и много от написаното тук ми се стори интересно и любопитно. Определено с него всеки може да направи по-добър и информиран избор за своето зъболечение.

Позвънете сега