Начало » Управление на офиса » Ръководство за поддръжка на стоматологичното оборудване

Ръководство за поддръжка на стоматологичното оборудване

От: Младен Манолов ян. 20,2018

Повечето стоматологични асистенти не се разхождат с куфар за инструменти в ръка, но ако кабинетът не е абониран за услугите на специализиран техник, те трябва да се включат в действие.
В допълнение към всичките им клинични задължения – от грижата за пациентите и поръчката на консумативи, до административните задачи – поддръжката на стоматологичното оборудване е важно умение, което е добре да притежават.

Почистване на периферия

Правилната поддръжка на стоматологичното оборудване не само намалява риска от внезапни проблеми, но и удължава живота му.

Вероятно сте наясно какво е нужно да правите ежедневно, но запознати ли сте с дългосрочните задачи?

В началото на деня:

– Включете вакуумно-аспирационните и въздушно компресорните системи, както и главният кран за водата.
– Заредете ултразвука с подходящо количество прясна дестилирана вода.
– Проверете нивата на водата в стерилизатора и го включете.
– Ако използвате автономни бутилки за вода към стоматологичния юнит, допълнете ги и използвайте подходящ продукт за поддръжка на неговите водни пътища.
– Продухайте ръкохватките, турбините и наконечниците на стола, така ще изхвърлите застоялата вода и въздух от системата и шлауховете.

Важно е ежедневно да смазвате и почиствате периферията, както и да стерилизирате оперативното оборудване след всеки пациент.

В края на деня:

– Пуснете продължително водата в плювалника, достатъчно дълго за да прочисти работните остатъци, отложени в отходните тръби, клапаните и колекторите на системата (дентален юнит, аспиратор).
Ако водната ви система е комбинирана (водопровод и бутилка), продухайте периферията с въздух, за да избегнете натрупването на ненужни биоформи.
– Извадете накрайника на ултразвука и го почистете.
– Изключете системите – рентген, стерилизатор, въздушен компресор, вакуумен аспиратор. Затворете крана на водата.

Седмична поддръжка:

Проверете, почистете или заменете о-пръстените на куплунзите и уплътненията на наконечниците.
Това е подходящ момент за проверка и подмяна на уплътненията на клапаните, управляващи аспирационната система. Не забравяйте да ги демонтирате и смажете.
– Почистете вътрешността и външната част на стерилизатора (включително резервоара). Проверете техните филтри и извършете тест за биологични спори във всеки стерилизатор.

Месечна поддръжка:

– Проверете, почистете или сменете уловителите на твърди частици.
– Проверете кабелите на електрическите системи за деформации
– Проверете редуцир вентилите

Добре е веднъж месечно да седнете на стоматологичния стол. Обърнете внимание на обстановката от гледната точка на пациента. Какво виждате? Светлината от рефлектора чиста ли е? Има ли замърсявания по повърхността му? Забелязвате ли паяжини в ъглите на помещението? Погледнете в ляво и дясно. Изглежда ли всичко чисто, свежо и без прах?

Веднъж годишно:

– Подменете уплътнението на стерилизатора
– Сменете маслото на компресора (ако е маслен)
– Проверете състоянието на пожарогасителите
– Ако притежавате рентгеново оборудване – проверете дали е калибрирано и сертифицирано (според изискванията и ли препоръките на държавните разпоредби)
– Провеждане на обучение на персонала
– Прегледайте процедурите за спешни случаи с персонала, включително как да се справяте в извънредни ситуации с пациенти, както какво да правите в случай на пожар и др.

Още:

Всеки стоматологичен кабинет трябва да притежава комплект за „първа помощ“. Нужно е да разполагате с елементи, необходими за рутинна саморегулация. Те включват манипулатори и почистващи препарати, масла, всмукателни вентили, водни и въздушни филтри, резервни турбини, наконечници, инструменти и почистващи препарати, резервни крушки за наконечници, фотополимерни и операционни лампи, резервни о-пръстени и уплътнения.

Уверете се, че съхранявате ръководствата на потребителя за цялото оборудване на сигурно и достъпно място. Фактурите и гаранционните карти също трябва да се съхраняват за случаи на възникнали проблеми.

Важно е да сте внимателни. Обърнете внимание на всяка част от оборудването ви, проявяващо необичайно поведение под формата на странни шумове или нехарактерен външен вид. Ако забележите нещо необичайно, свържете се с вашия сервизен техник.

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега