Начало » Моята работа » Профилактика на дентален автоклав MELAG

Профилактика на дентален автоклав MELAG

От: Младен Манолов мар. 15,2019

Понякога рутинните стъпки за профилактика на денталния автоклав в условията на вашия кабинет са невъзможни. Дори и най-доказалите се марки във времето като германският MELAG имат нужда от специализирано обслужване.
Тук може да разгледате снимки на част от профилактиката и калибрирането на дентален автоклав Мелаг, модел Vacuclav 31 B, както и да научите най-важните моменти от този процес и при всички останали автоклави от същия клас.

Инспекция на всички клапани (водни, парни и въздушни)

В автоклавите се използват два вида автоматични клапани: Клапани за пара и клапани за други приложения – въздух, вода и отработени газове. Обикновено клапаните за пара се износват много по-бързо от останалите.

Нагревателни намотки и парогенератор

Животът на парния автоклав е силно зависим от качеството на използваната вода и поддръжката на водните пътища. При подходяща поддръжка на машината и внимание към качеството на водата парогенератора може да издържи средно от пет до десет години, но е възможно да се наблюдава намаляване на ефективността и производителността му, изразяваща се обикновено в удължаване на времето за стерилизация.

Контактори

Включването и изключването на напрежение е функция, причиняваща износване на контакторите. От жизненоважно значение е да се гарантира, че всички проводници с високо напрежение периодично се затягат, тъй като термичният цикъл може с времето да ги накара да се разхлабят.

Предпазни клапани

Съгласно стандартите за съдовете под налягане, предпазните клапани са калибрирани и настроени да отварят принудително при равно или по-малко от максимално допустимото налягане на камерата. Задължително и редовно те трябва да бъдат проверявани и тествани, за правилната им работа.

Устройства за управление

Те трябва да са добре защитени от прекомерна топлина, влага и вибрации. Въпреки, че устройствата се различават, в повечето случаи батерията им трябва да се сменя на всеки 3 до 5 години, за да се избегне загубата на памет или програми. В редки случаи се изисква актуализация на софтуера. Когато това е необходимо актуализацията може да се извърши чрез лаптоп, посредством USB, кабел или дистанционно, чрез Wi-Fi или Bluetooth връзка.

Вакуумна помпа

Твърдата вода може да предизвика натрупване на варовик в помпата, което намалява ефективността й и предизвиква по-голямо натоварване на двигателя и работното колело. Възможно е в резултат на това механиката й да се износи и разбалансира.

Ако е необходима поддръжка за вашия автоклав, се обръщайте само към обучени сервизни техници. Дейности извършвани от неквалифицирани лица, лесно могат да предизвикат повреди в машината и да поставят на риск безопасността на работещите с нея.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

За Автора:


Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.

Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове: Sirona, A-dec, Tekmil, Fona, Diplomat, Анвита, ЮС 5, ЮС 7м и др. Автоклави, периферия, въздушни компресори, мокри и сухи аспирации.

Някои от моите клиенти:


Монтаж на нови и употребявани дентални юнити, гаранционна и извън гаранционна поддръжка. Добавяне на аспирация (силна и слюносмукател), система за работа с дестилирана вода, допълнителна периферия - микромотори, скалери, наконечници със светлина, фотолампи, интраорални камери, инсталация на софтуер и др.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за цялата страна. )

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега