Начало » Оборудване » Правилният избор на въздушен компресор

Правилният избор на въздушен компресор

От: Младен Манолов февр. 03,2018

Въздушните компресори са важна част от всеки зъболекарски кабинет, тъй като те захранват повечето от най-важните инструменти. Намирането на правилния компресор ще помогне за развитието на вашата практика, докато лошият избор може да изложи пациентите ви на потенциален риск.

Стоматологичен компресор

Използването на въздушен компресор не гарантира изолирането на патогените, но той може да осигури възможно най-доброто качество на въздуха.

Всеки стоматолог би се затруднил в избора на компресор, най-подходящ както за бизнеса му, така и за пациентите.
В следващите редове ще разгледам някои от основните елементи на стоматологичния компресор, обхващайки това което трябва да знаете, за да осигурите безопасността и успеха на вашите операции.

Качеството на въздуха

Един от основните елементи, търсен в стоматологичния компресор е качеството на произведения въздух. Причината е, че по-високото му качество го прави по-безопасен за пациентите и за оборудването. В стоматологичната практика съществува риск от бактерии, микроорганизми и патогени. Ако оборудването произвежда въздух с лошо качество или неправилно генерира висока влажност, в частите на машината би могло да се създадат условия за размножаване на тези опасности.

Стоматологичната периферия е скъпа и доста деликатна. Ако компресорът се поврежда често, по-голяма част от приходите ви ще се изразходват за ремонт или подмяна, което ще оказва влияние върху способността ви за развитие.

Мръсният и влажен въздух може да причинява проведи в следното оборудване:

-Комбинираните ръкохватки за въздух и вода
-Клапаните в зъболекарския стол
-Въздушните пътища
-Въздушните турбини и микромотори
-Наконечници
-Скалери

Ако използвате нискокачествена въздушна система, доставяща замърсен въздух или компресор, създаващ въздух с по-ниско от необходимото налягане, ще наблюдавате влошени работни качества на изброените устройства. Ако налягането на въздуха е добро, но той не е чист, тогава рискувате вътрешни повреди, както съкращаване на работния им живот.
Най-големият проблем е влажният въздух, който може да навреди на деликатните компоненти и да направи оборудването неизползваемо.

Безмаслени компресори?

Маслените въздушни компресори могат да бъдат по-тихи и доста издръжливи, което ги кара да изглеждат добър избор, но това съвсем не е така.
Основната причина, поради която много стоматолози избират безмаслените компресори, е, че при тях отсъства рискът от замърсяване на сгъстения въздух с масло. В повечето случаи са много по-леки, позволявайки да бъдат монтирани на различни места, като същевременно създават същия въздушен поток и налягане, създавани от маслените модели.

Управление на шума

Безмаслените компресори понякога имат по-дълги цикли на компресия, но добрата новина е, че повечето зъболекарски кабинети използват модели, които са достатъчно малки, за да бъдат снабдени със специални шумозаглушители кутии, намаляващи значително създавания шум.
Освен, че понижават значително нивото на шума, те могат да бъдат снабдени с допълнителни филтри и охлаждаща вентилационна система, повишаващи качеството на произведения въздух и удължаващи работния живот на компресора.

Безмаслен компресор

Въпроси, които трябва да зададете преди покупка

Всеки компресор притежава специфична мощност на своята вакуум помпа, компресираща самия въздух. Помпите имат широк спектър на захранване, а колкото са по-големи, могат да осигуряват захранване за по-дълго време. Зъболекарските кабинети се нуждаят обикновено от една до пет конски сили, за да управляват цялото си оборудване.

Всеки зъболекарски инструмент, има специфично изискване за налягане за да функционира правилно. За по-голямата част от периферията изискването е около 3 бара.
Търсете по-мощен компресор, за да сте сигурни, че ще разполагате с достатъчно налягане.

Ако се опитвате да работите с ниско налягане, може да причините повреда в оборудването и евентуално да навредите на пациентите си. Турбините и наконечниците губят способността си да пробиват и нарязват, което отнема повече време за лечение. Това от своя страна увеличава разходите за работните часове на персонала и анестезията, както и съкращава свободните часове в графика.

Инструментите също така имат изискване за кубични футове на минута (CFM) или литри в минута (LPM), за да работят правилно по време на цялата процедура. Също като при налягането и тук се препоръчва компресор, надвишаващ тези изисквания, за да си гарантирате безпроблемен работен процес.

Инсталация

Винаги се обръщайте към дистрибутори предлагащи гаранционна и извън гаранционна поддръжка. За да си осигурите дълъг живот на въздушния компресор, трябва да сте сигурни, че е инсталиран правилно. Лошата инсталация може да ви струва допълнително пари за фиксиране, да създаде значителен шум и да увеличи нуждата от поддръжка.

Компресорите изискват непрекъснато захранване с чист въздух, така че инсталацията трябва да бъде на чисто и проветриво място. Ако монтажникът на вашия компресор не познава добре изискванията за зъболекарския бизнес, може да го постави на погрешно място, като това ще наруши работата на филтрите и ще увеличи вероятността от замърсяване или повреда.
Претоварването на компресора води до създаване на влажна среда. С течение на времето това може да доведе до значителни рискове от замърсяване и вреда за пациентите.

Съобразяване с практиката

Колко инструмента използвате днес? Какво мислите за утре? Планирате ли да разширите бизнеса си в близко бъдеще?

Растежът в денталния бизнес често е свързан с търсенето на клиенти и наличието на допълнително пространство. Въздушните компресори обикновено са последното нещо, което минава през главата, когато става дума за развитие на практиката.
Ако удвоите работата си, но не и капацитета на вашия компресор вероятно ще го претоварите. Претоварените компресори генерират повече топлина и влага, плюс по-голямо износване на частите.

Качеството на маркучите използвани във въздушната система също играят важна роля при инсталацията на компресора. Правилното поставяне на всеки, гарантира, че вашите столове ще функционират правилно и ще са винаги готови за работа.

Заключение

Подобно на другото стоматологично оборудване, не всички компресори са еднакви. Има разнообразие от възможности за капацитет и мощност, плюс качество на материалите и изработка. Представих ви някои от основните точки при избор на подходящ въздушен компресор и с какви изисквания трябва да сте наясно, когато правите своя избор.

За да научите какво се предлага на пазара и какви иновации могат да подобрят стоматологичния ви бизнес се свържете с мен за безплатна оценка на вашите нужди и препоръки за модели, които да ви дадат необходимата мощност, енергийна ефективност и надеждност.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега