Начало » Оборудване » Няколко съвета как да поддържате своя стерилизатор

Няколко съвета как да поддържате своя стерилизатор

От: Младен Манолов ян. 19,2018

Подобно на всяко механично устройство, автоклавите изискват техническа поддръжка. Комбинацията с правилната ежедневна експлоатация, гарантира продължителната и ефикасна работа през целия им работен живот. Това също така ще спомогне за избягването на непредвидени разходи или неочаквани аварии, които биха забавили дейността на вашата стоматологична практика. Така че, добра идея е да сте наясно с правилната ежедневна експлоатация и естествено да следите плана за специализирана техническа поддръжка.

Техническа поддръжка на автоклав

Ето и няколко съвета за рутинната поддръжка:

Рутинна поддръжка на автоклава

Техническият график за специализирана техническа поддръжка е от съществено значение, но ежедневната грижа, допринася за доброто му техническо състояние. Тези прости стъпки играят огромна роля за гарантирането, че автоклавът ще остане надежден и ще продължава да работи добре. Ето и три отлични съвета:

Почистване на камерата и вратата

Приблизително на всеки 100 цикъла е необходимо да се почиства камерата на автоклава, в която се стерилизират инструментите. Съвсем нормално е да се натрупват остатъци и мръсотия в хода на ежедневните дейности и това се получава обикновено в нейното дъно. Премахването на тези остатъци и почистването на повърхностите е толкова важно, колкото е лесно и бързо.

Как да го направите:
Когато машината е изключена (и студена), извадете вътрешните й части: кошница или скари за инструменти.
Сега натопете хавлиена кърпа или гъба в малко вода (дестилираната е най-добрият избор), но не използвайте препарат.
Почистете като забършете всички повърхности на камерата, като обърнете специално внимание на дъното, вратата и гънките в нейното уплътнете, защото това е мястото където предимно се натрупват остатъците и мръсотията.

Почистване на резервоарите за вода

Тъй като през повечето време автоклавът съдържа вода, необходима за работата му, резервоарът също се нуждае от периодично почистване. Ето и как да го направите:

– Източете наличната вода с помощния маркуч и свалете капака. Препоръчвам ви да носите ръкавици по време на процедурата, така че да сте защитени от всякакви замърсители. Използвайте хавлиена кърпа или мокри кърпи за да забършете всякакви остатъци от мръсотия, които вероятно ще се намират по стените и дъното на съда. Премахването на всички остатъци е от значение, защото това ще предпази водните филтри от потенциално запушване.

– Извадете филтрите (ако те са достъпни) и ги измийте под течаща вода.
След като това бъде направено ги поставете на местата им и напълнете резервоара отново. Имайте предвид, че дълголетието на автоклава зависи до голяма степен от качеството на водата. Ето защо ви препоръчвам използването на пречистена вода (което не винаги е възможно), или използването на система за пречистване на водата.

Замърсяване във водните пътища на автоклава

 

Сигнализирайте за проблеми на техническата поддръжка

При определени обстоятелства автоклавът може да покаже симптоми на неизправност, които да забележите. В такъв случай не се колебайте. Свържете се незабавно с специализиран център за техническа поддръжка. Пренебрегването на забелязани неизправности, макар и незначителни, може да доведе до по-големи и сериозни повреди, които да направят машината неизползваема.
Накарайте техникът да подмени всички части в които открие дори минимално износване. Така ще поддържате автоклава във възможно най-добро работно състояние и ще удължите експлоатационния му живот.

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега