Начало » Оборудване » Няколко причини, поради които трябва да използвате панорамен рентген

Няколко причини, поради които трябва да използвате панорамен рентген

От: Младен Манолов ное. 04,2018

Сред стоматолозите съществува погрешното вярване, че резолюцията на панорамните рентгени е по-лоша в сравнение с традиционните. Последно проучване на водещ производител на стоматологично оборудване, дава повече светлина върху тази заблуда.

Технологията SCARA, представлява прецизно роботизирано движение, позволяващо достигането до най-точен ъгъл на заснемане. Създадената експозиция се улавя от сензор с висока резолюция. Технологията дава на стоматолозите изключителна свобода и гъвкавост на работа, като огромен плюс към всичко това е намаленото излагане на радиационно облъчване за пациентите.

Представям ви няколко причини, поради които всяка една съвременна стоматологична практика трябва да предлага преглед със панорамен рентгенов апарат:

1. Удобство за пациентите. Те могат да стоят изправени или в седнало положение по време на панорамното рентгеново изследване, като то се извършва от веднъж, за разлика от другите рентгенови системи, при които може да се изискват до няколко заснемания, някои от които неудобни за пациентите.

2. Улеснение за зъболекарите и персоналът.
Опериращият, може лесно с няколко клика от компютъра да регулира позицията за заснемане на задните зъби, без да е необходимо да наглася сензор в устата на пациента и ръчно да регулира рентгеновото рамо при всяко заснемане.

3. Бързина. Панорамната технология изисква по-малко стъпки от традиционните рентгенови апарати. Стоматолозите или техните асистенти могат да включат машината и да поставят пациента в работната зона, а секунди по-късно изображенията да са готови за преглеждане.

4. По-добра диагностика. Панорамните изображения осигуряват по-голяма видимост за парадонтални костни дефекти, периапични лезии и патологични челюстни лезии, като по този начин разширява диагностичната полза в сравнение с рентгеновите кугели.

5. По-ниско излагане на радиация.
Проведени проучвания, показват, че дозата на облъчване може да падне с до 40% в сравнение с изследвания, проведени с традиционни рентгени. Цифровото панорамно заснемане може да създаде от 3 до 5 милисиверта срещу 20 или повече при традиционните ренгени. Същото така в педиатричен режим на работа дозата може да бъде намалена с до 30% спрямо този за възрастни.

6. По-малък контрол върху инфекциите. При традиционните ренгенови машини, стоматолозите трябва да опаковат и разопаковат сензора след всеки пациент, дезинфекцирайки неговите компоненти, нейната глава, всички останали повърхности, както често да използват и подменят ръкавици. При работа с панорамния рентген не е необходимо използването на ръкавици, и не се налага почистване на отделните компоненти между отделните процедури.

Според мен стоматолозите стават по-отворени към новите технологии. Те обръщат внимание на аргументите в полза на постепенното заместване на традиционните рентгени с панорамни.  Разходите по закупуването им все по-често, превъзхождат идеята за икономи от удобството на работа, време за почивка и личното здраве.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега