Начало » Оборудване » Не особено атрактивен, но изключително важен

Не особено атрактивен, но изключително важен

От: Младен Манолов февр. 08,2018

В сравнение с красивите офис проекти, съвременните дизайнерски мебели и модерното технологично оборудване, въздушните компресори са едни от най-неатрактивните компоненти на стоматологичния кабинет, но играещи главната роля в него. Ако не вярвате, просто попитайте лекар, сблъскал се с повреден компресор. Няма да преувелича ако го нарека сърцето на зъболекарския кабинет.

Проблеми с компресора

Моето лично мнение е, че най-доброто нещо, което трябва да имате до себе си е точно въздушният компресор, защото без него просто не може да работите.

Как функционират компресорите?

Често недооценяван, този герой на труда компресира, почиства, изсушава и съхранява въздуха, задвижващ наконечниците, турбините и ръкохватките на стоматологичния стол. Способността му да изпълнява тези задачи определя неговата ефективност.

Проблеми с компресора

Най-честите проблеми, с които съм се сблъсквал в своята практика са липсата на нормален въздушен поток, породен от недостатъчно голям обем и мощност, теч на въздух и вкарване на вода в системата.

Правилно използваният и поддържан компресор, обикновено издържа около 10-15 години.
Опитът ми показва, че стоматолозите често разширяват своето работно място и добавят допълнителни работни единици, без да обмислят начина, по който компресорът им ще управлява допълнителното натоварване.

„Претовареният въздушен компресор няма да издържи дълго, тъй като ще работи повече, от колкото би трябвало.“

Това ще се отрази върху сухотата на произвеждания въздух, тъй като системата за изсушаване няма да може да се справи с дебита на произведения в повече въздух. Това от своя страна ще засегне неблагоприятно наконечниците и турбините, като ще съкрати техния живот.
Един от начините да застраховате своята практика е като си закупите компресор с две работни глави. Ако едната се повреди, другата ще поддържа работния процес докато пристигне сервизен техник. ( препоръчвам тази система за малки и отдалечени населени места).

Мощен компресор

Кога е време за нов компресор?

Ако имате стар модел, периодично наблюдавайте ефективността му. Тя се базира на работния цикъл или времето, необходимо за зареждане на резервоара с въздух до максимален капацитет. Повечето производители отбелязват това време, както и максимално допустимото налягане.
Ако вашият компресор работи твърде продължително, за да поддържа налягане, най-вероятно има теч в системата или става все по-малко ефективен (по-слаб).

Наблюдавайте също качеството на въздуха идващ от него. Увеличаването на преминаващо масло, влага или частици е индикатор, че компресорът не работи нормално и трябва да бъде инспектиран от специалист.
Може да проверите дали въздухът ви е чист чрез тест, като използвате малко огледало. Просто изпуснете въздух от ръкохватката над него. Всички изхвърлени отломки, масло или влага ще се появят на повърхността му.

Какъв въздушен компресор трябва да избера?

Ключовият фактор, пренебрегван от лекарите, е оборудването, което ще захранва и дали ще задоволява нуждите му. Ако успява ще минимизирате рисковете, компресорната система ще е по-ефективна и с по-дълъг работен живот.

Компресор с масло или безмаслен

Съществуват два вида компресори: безмаслени и работещи със смазочни масла. Ако търсите модел с минимална поддръжка, то безмасления е по-добър избор.
Въздухът от неправилно поддържан смазочен компресор може да стане по-замърсен с времето. Маслените пари действат като лошия холестерол в тялото ни. Компонентите ще се запушат и повредят.

Цена срещу качество

Следващия важен въпрос е цената. Предимствата и препоръчителният размер на компресора за вашите нужди, ще определят кой е най-подходящ за стоматологичната ви практика.
Маслените компресори са по-евтини, но в дългосрочен план средствата за масло и износването на периферията при неправилна поддръжка, могат да направят безмаслените по-рентабилни.

Въздушният компресор е проектиран да осигури години безпроблемна работа с минимална поддръжка. Въпреки това някои компоненти изискват периодично внимание и обслужване. Неспазването на тези изисквания може да доведе до неочаквана повреда, която ще ви постави в неудобна ситуация да изпратите пациентите си вкъщи, докато изчакате ремонта му.

„В повечето случаи ще видите или чуете нещо, което не е наред“ – Когато това се случи, веднага се обадете на сервизен техник.

Поддържайте компресора си според изискванията на производителя. Ще имате висококачествен въздух само от такъв, който е поддържан и обслужван правилно. Обслужването трябва да включва проверки за течове в системата и проверка на работния цикъл. Въздушните течове могат да накарат компресора да работи повече от необходимото и да съкратят живота му.

Всяка една от водещите марки може да бъде наречена добра. Какво ги различава от останалите? „Надеждност, качество и способността им да правят това, за което са предназначени“.

Не забравяйте, че за да увеличите максимално живота на вашия компресор, е нужно да следвате указанията за потребителя. Най-важното нещо е неговият размер.
Уверете се, че оборудването, което работи долу, може да достави това, от което се нуждае работещото горе.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега