Начало » Управление на офиса » Негативните последици от високата влага в стоматологичния кабинет

Негативните последици от високата влага в стоматологичния кабинет

От: Младен Манолов май 24,2018

Според EPA (Environmental Protection Agency), въздухът в затворени помещения е до 5 пъти по-токсичен от този на открито. Вътрешният въздух е пълен със замърсители, от бактерии до вируси, химикали и др. Особено валидно за зъболекарските кабинети, при които лошото му качество може да е в резултат от използването на оборудване, дезинфектанти или наличието на висока влага.

Това представлява сериозна заплаха за здравето и безопасността на персонала и пациентите.

В голяма степен въздухът, който вдишваме и издишваме, се състои от азот и кислород. В допълнение към тези два елемента в него също има следи от благородни газове, въглероден диоксид и разбира се водни пари.

Количеството на водната пара във въздуха се колебае – това наричаме относителна влажност на въздуха. Поддържането на правилния баланс между въздуха и водните пари е важно както за здравето на персонала и пациентите, така и за използваното оборудване. В това число влизат стоматологичните столове, въздушните компресори, автоклавите, рентгеновите апарати, кад кам системите и всичкото останало оборудване, притежаващо механика и електроника.

Ако въздухът съдържа твърде много водна пара, това рано или късно ще предизвика появата на влага в кабинета. Тя от своя страна води до мухъл, конденз, неприятни миризми и повреди в оборудването.

Повечето акари в домашния прах се развиват по-интензивно във влажен вътрешен климат.

Източниците на влага в стоматологичния кабинет

1. Лоша вентилация – ако кабинетът ви не е добре вентилиран, външната влага може да бъде уловена от стените на помещението.

2. Мокри помещения – ако те не са добре вентилирани вероятно ще са най- влажните зони във вашия стоматологичен кабинет, като възможността за появата на мухъл в тях е най-висока.

3. Оборудване – някои устройства като например автоклавите и дестилаторите за вода също отделят висока температура и водни пари по време на работа.

4. Конденз – в някои случаи наличието на разлика в температурата в помещенията и външната среда, образува конденз, който най-често може да бъде забелязан по стъклата на прозорците, водопроводните тръби и въздушните пътища между компресора и периферията на стоматологичния стол.

5. Навлизане на външна влага от почвата в сградата ( най-често се наблюдава в кабинети на приземни етажи).

6. Задържана строителна влага – всяка нова сграда я притежава. Това е влагата от строителните материали като бетон и дървесина.

7. Водни изпарения от канализацията – сблъсквал съм се най-често с тях при отстраняването на повреди от неправилен монтаж на стоматологичния стол. В случая обратните води са свързани по начин, позволяващ изпаренията от канализацията да проникват под юнита и да влияят негативно върху електронните и механичните му компоненти.

8. На последно място в класацията, но не на последно като източник на водни изпарения сме самите ние. Човек издишва приблизително 200 милилитра водни пари на час в будно състояние и 20 милилитра по време на сън.

Каква е идеалната влажност на въздуха в стоматологичния кабинет?

Приблизителната влажност на въздуха във вашия кабинет трябва да е в границите между 40 и 60 процента.

Как да контролирате влажността на въздуха в кабинета ви?

– Уверете се, че проветрявате достатъчно помещенията. От жизненоважно значение е изпускането на водни пари на редовни интервали от време.
– Инсталирайте енергийно ефективна вентилационна система.
– Използвайте ефективни влагоабосорбатори

Вероятността денталната ви практика да е подложена под негативното въздействие на влагата, но вие да не го забелязвате, е изключително голяма.  То може да ви е струвало много излишни средства без дори да го осъзнавате. Ако до сега не сте се замисляли над въпроса, препоръчвам ви да го направите. Това ще ви спести излишни главоболия, като ще подобри комфорта и качеството по време на работа. В случай, че не знаете от къде да започнете, свържете се с мен за консултация.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега