Начало » Оборудване » Качеството на водата в стоматологичния автоклав

Качеството на водата в стоматологичния автоклав

От: Младен Манолов ное. 10,2020

Съвременните стоматологични автоклави използват водна пара за стерилизация на инструментариума. Тя влиза под налягане в контакт с елементите, поставени вътре в стерилизационната камера.


Автоклавите са проектирани така, че дори и при опаковани инструменти, парата да провикне вътре в тях, и да извърши качествена стерилизация. Поради тази причина тя трябва да е без примеси, за да се избегне оцветяване или корозия на инструментите, подложени на автоклавиране.

Качеството на водата, използвана в автоклавите, влияе също на тяхната производителност и живот. Лошото качество на произведената пара, може да влоши процеса на стерилизация и да предизвика повреди в автоклава.

Следните замърсители на водата могат да имат вредно въздействие върху вашия стоматологичен автоклав:

Йони

Калцият и магнезий са по-слабо разтворими в гореща вода, което води до тяхното натрупване във вътрешността на автоклавите.
Натрупването на котлен камък в тръбите за гореща вода, парогенераторите и стерилизационните камери, ограничават водния поток и намаляват ефективността на автоклава. Това може да доведе до увеличени разходи за стерилизация и поддръжка.

Метали

Желязото, медта и манганът също образуват отлагания в автоклава и намаляват преноса на топлина. Освен това те могат да предизвикат обезцветяване и петна върху автоклавираните инструменти.

Твърди частици

Те образуват отлагания в автоклава и променят неговото функциониране.
Не е изключено попадането им в по-сложно конструирани инструменти, като стоматологичните турбини, да предизвика тяхната повреда по време на работа, на по-късен етап.

Бактерии и техните странични продукти

Често срещана заблуда е, че дестилираната вода е стерилна. Нивата на бактерии, трябва да бъдат сведени до минимум в резервоара за чиста вода на автоклава. Въпреки че стерилизацията с пара деактивира бактериите, тя не унищожава техните странични продукти, като ендотоксините. Те могат да бъдат вредни за пациентите, като са способни да причинят възпаление или да забавят зарастването на рани.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

За Автора:


Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.

Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове: Sirona, A-dec, Tekmil, Fona, Diplomat, Анвита, ЮС 5, ЮС 7м и др. Автоклави, периферия, въздушни компресори, мокри и сухи аспирации.

Някои от моите клиенти:


Монтаж на нови и употребявани дентални юнити, гаранционна и извън гаранционна поддръжка. Добавяне на аспирация (силна и слюносмукател), система за работа с дестилирана вода, допълнителна периферия - микромотори, скалери, наконечници със светлина, фотолампи, интраорални камери, инсталация на софтуер и др.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за цялата страна. )

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега