Начало » Управление на офиса » Как да предпазим стоматологичния си кабинет от наводнение?

Как да предпазим стоматологичния си кабинет от наводнение?

От: Младен Манолов ное. 16,2020

Преди време бях повикан в зъболекарски кабинет, наводнен от авария в стоматологичния юнит. Времето за отстраняване на повредата бе минимално, а разходите относително малки. За съжаление кабинета остана затворен задълго, тъй като щетите по обзавеждането и помещението бяха сериозни и скъпи.

Независимо дали става въпрос за повреда на оборудването, пожар, наводнение или природно бедствие, щетите в зъболекарския кабинет могат да бъдат опустошително преживяване за вас.
Разпознаването и подготовката за често срещаните опасности, както и спазването на план при възникване на извънредна ситуация, ще помогне да се сведете до минимум неудобството и времето, в което стоматологичната ви практика ще остане затворена.

Тъй като темата е изключително широка и обхваща множество рискове, в тази статия ще разгледаме единствено бедствието, да откриете кабинета си потънал във вода, предизвикано от повреда в зъболекарския ви стол.
Всяка една стоматологична машина е свързана към водопроводната мрежа, и в нея циркулира вода под налягане.
В повечето случай тя захранва плювалника, но понякога е нужна за работата на слюносмукателя и инструменталната периферия, включително и външни устройства, като ултразвуковите скалери.

С времето частите на стоматологичният юнит стареят и губят своята здравина. Това в даден момент предизвиква нарушаването на цялостта им, което означава, че водата преминаваща през тях ще бъде освободена и ще потече от машината. Течът може да е слаб и трудно забележим или силен, но да се случи в момент, в който кабинетът е празен (нощем или през почивните дни). Спукването на маркучи, пластмасови разпределители, магнитни клапани, или уплътнения, са най-честите причини за теч от машината.

Как да се застраховаме от този риск?

Да, застрахователната полица е добро решение, но тя няма да ви спести времето и нервите от евентуалното наводнение, а само ще намали разходите за възстановяването на кабинета.
Истинската застрахова за вас е да поддържате стоматологичния си стол максимално изправен, надежден и обезопасен.

За целта е нужно той да бъде инспектиран редовно от техник, да бъдат подменяни навреме остарели маркучи, водни съединения, магнитни клапани, както и юнитът да е снабден със система за комплексно изключване на водата, въздухът и електрическото захранване. Тя позволява в края на всеки работен ден с натискането на един бутон, да бъде преустановено подаването на вода, въздух и ток към машината. Съответно да елиминира и риска от теч в отсъствието на персонал в кабинета.

Някои от стоматологичните столове от по висок клас, като например A-dec, са оборудвани фабрично с тази система за безопасност, но по голямата част от машините не я притежават. За щастие тя е универсална, финансово достъпна и позволява да се монтира на всеки юнит.

Спазването на тези няколко прости стъпки ще ви спестят много нерви и пари, като ще предпазят стоматологичната ви практика от едно от най-честите бедствия за нея, а именно наводнението на кабинета.
Ако столът ви не е инспектиран технически от дълго време, имате съмнения за неговата изправност или просто желаете да го оборудвате със система за комплексно изключване, свържете се с мен на посочения в сайта телефон.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

За Автора:


Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.

Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове: Sirona, A-dec, Tekmil, Fona, Diplomat, Анвита, ЮС 5, ЮС 7м и др. Автоклави, периферия, въздушни компресори, мокри и сухи аспирации.

Някои от моите клиенти:


Монтаж на нови и употребявани дентални юнити, гаранционна и извън гаранционна поддръжка. Добавяне на аспирация (силна и слюносмукател), система за работа с дестилирана вода, допълнителна периферия - микромотори, скалери, наконечници със светлина, фотолампи, интраорални камери, инсталация на софтуер и др.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за цялата страна. )

6
Остави коментар

avatar
4 Коментирай
2 Отговор
0 Последователи
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Автор на коментара
Делчев дентМладен МаноловХристинаKisiovАнтон Recent comment authors
  Абонамент  
нови стари най-гласувани
Извести за
Антон
Гост
Антон

Поздравления! Изключително добра и полезна статия за всеки практикуващ стоматолог. Изпитвал съм го лично на гърба си, а почти не познавам колега който не го е преживял. Случи ми се януари и до март не можах да отстраня влагата. Мухъл избиваше в ъглите поне година след това 🙁

Kisiov
Гост
Kisiov

Искам да попитам тази система за изключване на водата съвместима ли е със стол Гнатус?

Христина
Гост
Христина

Здравейте г-н Манолов, бихте ли ми казали дали може това автоматично изключване на водата да се направи на Медия 7? Вече не помня колко маркуча се смениха в стола и пак два пъти ми наводнява кабинета.

Делчев дент
Гост
Делчев дент

Две стоматологични единици могат ли да се управляват от една точка?

Позвънете сега