Начало » Оборудване » Как да закупим зъболекарски стол – кратко ръководство

Как да закупим зъболекарски стол – кратко ръководство

От: Младен Манолов мар. 02,2018

Това е първото нещо, което пациентите ви ще забележат. Всичко останало го заобикаля. Той ще бъде поставен в центъра на вашия кабинет и вероятно ще е най-скъпата инвестиция, която сте правили в своята стоматологична практика. Ако я сравните с романтичен филм ще има двама главни герои. Стоматологичният стол и, разбира се Вие.

Стоматологичен стол

Нивото на значимост, дадено на стоматологичния стол, не може да бъде пренебрегнато, тъй като той заема важно място в денталната практика – физическо и психологическо. Въпреки че винаги са били символ на болка, новите зъболекарски столове поставят комфорта на пациента и зъболекаря на първо място.

Но как всъщност са се превърнали от символ на дискомфорт в може би едни от най-ергономичните дизайни?

Нека се пренесем в 1832 година, когато Д-р Джеймс Снел, лондонски зъболекар и член на Кралския колеж на хирурзите, изобретил първия зъболекарски стол. Той притежавал тапицерия от кадифе, легирана чугунена конструкция и отделна поставка за краката.
Появата на стоматологичния стол определил зъболекарството като отделна професия, а неговото качество показвало, че клиентелата била съставена от богати хора, които биха могли да си позволят и готови да платят за стоматологични услуги.

Първият зъболекарски стол

Как да си закупите зъболекарски стол в 21-ви век?

Когато решите да направите покупка на нов стоматологичен стол, е важно да сте наясно с характеристиките и издръжливостта му за следващите 10 години.
10 години е приличен трудов живот за зъболекарски стол, след което трябва да се обмисли подмяна. Така че качеството на изработка и надеждността на контролните функции трябва да издържат теста на времето и да осигурят приемливи резултати.

За лекота на описанието нека разделим критериите за избор на стол в три основни категории:

1. Дизайн
2. Функционалност
3. Аксесоари

Дизайн на зъболекарския стол

Дизайнът на компонентите, определя комфорта, ергономията и естетическата стойност на стола. Следващите насоки са предназначени да ви помогнат в избора, от гледна точка на дизайна, планирайки да направите тази важна стъпка.

Размери

Размерите са изключително важни и се определят от два основни фактора – ергономията и оперативното оформление за пациента и зъболекаря.

Облегалка

Тя трябва да е достатъчно широка, за да гарантира, че пациентът има подходяща опора за гърба, но и да е достатъчно тънка, така че зъболекарят да се доближи до работната зона, без тя да пречи на движенията му. В случай, че облегалката е прекалено широка операторът няма да може да се доближи достатъчно към пациента, което ще окаже неблагоприятно въздействие върху видимостта, достъпността и в крайна сметка върху функционалността.

Кожена тапицерия

Важно е между облегалката за гърба и хоризонталната част на седалката да няма междина, когато столът е в легнало положение. В случай на оставащо празно пространство, лумбалната област на пациента ще пропадне в пролуката причинявайки му дискомфорт. Това ще доведе до промяна в позицията на тялото по време на лечението, което ще причинява и прекъсване на работния процес.

Подглавник

Облегалката за глава е основната част от устройството на зъболекарския стол, която може да се използва за повишаване на комфорта както на зъболекаря, така и на пациента. Например може да бъде премахната в случай, че пациентът е дете, позволявайки главата му да почива върху възглавница. Това също осигурява и допълнително удобство за гръбначния стълб, като същевременно дава на стоматолога по-голям достъп до устната кухина.

Препоръчително е зъболекарският стол да притежава двойно шарнирна облегалка за глава, която ще спомогне за увеличаване на видимостта и достъпа до труднодостъпните места. В случай на лечение на пациенти в инвалидна количка, подгавника може да бъде обърнат в обратна посока. Когато се лекуват високи пациенти, той може да бъде изтеглен нагоре.

Ефектът от размерите на зъболекарския стол върху оператора

Размерите на даден стоматологичен стол, са изключително важни за оператора. Ако той ще разполага с цялото оборудване, като например утра звук (скалер), рентгеново устройство, интраорална камера, LCD монитор и други, радиусът на движение на зъболекаря, трябва да е адекватен и не трябва да бъде ограничаван. Ето защо е важно да планирате оперативното разположение и да търсите стол с подходящи размери.

Тапицерия

Това е може би е най-естетическият и привлекателен компонент на стоматологичния стол, имащ също и осезаеми функционални предимства. Когато той притежава изключително мека тапицерия, комфортът на пациента се увеличава, особено по време на продължителни лечения като ендодонтски процедури и поставяне на зъбни импланти. Обикновено се използват кожени, полиуретанови или текстилни тапицерии. Препоръчително е също така да се предвидят и разходите в случай на възстановяване на възникнали щети.

Привлекателен облик

Изключително важно е да се разбере и приеме, че външният вид има въздействие. Стоматологичният стол е може би първото нещо, което пациентите забелязват, когато влязат в кабинета ви. Това визуално впечатление определено ще окаже влияние върху отношението им към стоматологичната ви практика.

Ергономия

Ергономията, предлагана от зъболекарския стол, трябва да е с голямо значение при избора му. Това е мястото, където зъболекарят и асистентът му прекарват най-малко по 8 часа или повече на ден. Дискомфортът с нисък интензитет, изпитван продължително време, може да се окаже вреден за организма. Това със сигурност ще има значително въздействие върху здравето и производителността на практикуващия лекар, като в същото време ще оказва неблагоприятно влияние върху качеството на стоматологичното лечение. Лошата ергономичност за дълъг период от време, може да повлияе върху продължителността на вашата зъболекарска кариера.

Ергономия

Функционалност

Тя ще повлияе значително върху ефективността на зъболекаря. Ще ви дам следния пример: опитен дървосекач може да използва брадвата си в продължение на 2 часа, но синът му, който използва резачка, ще извърши работата много по-бързо. Времето за определена стоматологична процедура ще бъде много по-кратко, когато всички инструменти са на точното място в точното време.

Работен юнит

Работният лекарски юнит се предлага под различни варианти. Някои доктори биха желали подредба и окомплектоване, които да повишат комфорта и ефективността на тяхната практика.
Ще разгледаме основните два, предлагани в денталните столове – Традиционен и Континентален

Традиционен работен юнит (долно окачване)

Той обикновено е опростен по отношение на монтаж и функционалност. Може да се мести от двете страни на зъболекарския стол посредством контролирано пневматично рамо. Тази система притежава чист и опростен външен вид и пести място. Обикновено има 4 изходящи шлауха. 2 за въздушни турбини, работещи със сгъстен въздух, идващ от безмаслен компресор. 1 предназначен за въздушен или електрически двигател (микромотор), който задвижва прав или обратен наконечник и ръкохватка за въздух и вода.

Стоматологичен работен юнит с долно окачване

Континентален (Горно окачване)

Тази система предлага несравнима ергономия. Идеално решение за ситуации, при които зъболекарите се оказват уловени в мрежата от преплитащи се шлаухове, като едновременно с това предпазва периферията от удари при евентуално изпускане.
Наличието на рамене с водачи, премахват вероятността от взаимно преплитане. Те частично отнемат тежестта по време на продължителна работа от китката на оператора. След като зъболекарят се запознае с конфигурацията, се намалява значително необходимостта от съсредоточаване върху това кой инструмент къде се намира, което му позволява безпрепятствен фокус върху устната кухина.

Стоматологичен работен юнит с горно окачване

Движение на работния юнит

Той трябва да притежава неограничени и плавни движения, за да осигури максимална ергономичност и дълголетие. Притежанието на заключващ механизъм (обикновено въздушна спирачка), блокиращ движението на раменете, дава изключително удобство, тъй като операторът може да избира точната позиция на оборудването и инструментите, което драстично свежда промяната в стойката му по време на работа.

Контролен панел

Контролните панели, използвани в стоматологичните столове, притежават различни функции. Най-често контролните параметри, включват позиция на стола, регулиране силата на светлина от рефлектора, контрол на скоростта на въздушния или електрическия микромотор, контрол върху въздушния поток към турбините и силата на водата.
Някои съвременни модели са интегрирали и технологията за управление тъч скрийн.

Контролен панел

Регулиране позицията на стола

Всеки зъболекар подлага стола на непрекъснати промени. Добре известно е, че позиционирането му играе важна роля за успеха на зъболечението, тъй като то може да увеличи видимостта и достъпа на оператора до устната кухина. Изборът на позицията на пациента зависи от физиката на зъболекаря и процедурата, която ще се прилага. Дори и най-малката промяна в наклона на денталния стол може да има огромно положително или отрицателно въздействие върху качеството на зъболечението.

Проблем възниква, когато не може да бъде постигната точна позиция по време на фазите на определена процедура. Например когато пациентът поиска от зъболекаря да вдигне стола за да използва плювалника. Когато операторът трябва да наклони стола в предходната позиция, промяната може да се окаже доста трудна. С напредъка на технологиите зъболекарите вече имат свободата да задават запаметени позиции на столовете. Програмираните позиции могат да бъдат персонализирани напълно.

Движения на стола

Движенията на зъболекарския стол трябва да са плавни. При преминаване от една позиция в друга, той не трябва да създава сътресения или нестабилност. Всеки пациент сяда в него с известно безпокойство, а резките му движения могат да предизвикат излишни страхове и дискомфорт.

Крачно управление

Въпреки че контролният панел е снабден с различни функции, които могат да бъдат променяни, използването на краката за контрол осигурява по-добра хигиена и може да предотврати кръстосано замърсяване между пациентите. Класическият диск за управление с крак позволява на зъболекаря да контролира количеството на сгъстения въздух, навлизащ към турбините като така да контролира прецизно и тяхната работа.
Крачното управление притежава и контролен механизъм за промяна на позициите на стола, както и възможност да го прибира в нулева позиция.

Педал за въздух и вода

Видове работна светлина

Осветлението в стоматологичната практика има огромен ефект върху качеството на самото лечение. То може да повлияе върху енергията и настроението на всеки човек.
Съществува два вида осветление, използвано в зъболекарските кабинети – осветление на околната среда и операционно. Околното включва светлинните източници, осветяващи цялото пространство в кабинета, а операционно е монтирано върху самия стол и помага при специфични задачи.
В стоматологията се използват три типа операционни светлини. Те включват обикновена крушка, халогенна и лед светодиоди.
Проблемът при първите два варианта е производството на много топлина, която може да засегне зъболекаря, пациента и лечението.
LED диодите са уникални, тъй като нямат нагряваща се жица. Предимствата на LED светлината е генерирането на значително по малко топлина, по-дълъг живот на диодите, по-малко консумация на електроенергия и много по ярка светлина в сравнение с традиционните крушки.

LED рефлектор

Функционалност на работната светлина

Тя се определя от различни фактори. Може да бъде отразена от рефлектор при халогенната крушка или пряка при Лед светодиодите, които имат и вградени лупи за фокусирането й в определена точка.
Нейното управление трябва да е лесно достъпно и да се променя, според нуждите на стоматолога.
Той трябва да може да я контролира без да се налага да става от своя стол или да прави драстични промени в работното си положение. Настройките на яркостта на светлината трябва да имат различни интензитети, за да осигурят отлична видимост, без да причиняват дискомфорт на пациента.

При някои ЛЕД модели съществува и настройката „Cure Safe“, която напълно премахва синята вълна от спектъра на излъчваната светлина. Това позволява на оператора продължителна работа при поставянето на фотополимерни пломби.
Температурата на цвета, която е по-близка до тази на дневната светлина, е предпочитана, тъй като намалява напрежението на очите.

Асистентско рамо (сестрински блок)

Помощното рамо на стоматологичния стол включва плювалник, силна и слаба аспирация, контролен панел за промяна позицията на стола и други допълнителни функции.
Плювалникът се изработва от разнообразни материали и се предлага в различни форми, като най-предпочитания е керамичния.

Сестринският блок обикновено има две аспирации. Слаб слюносмукател и силна аспирация, използвана предимно по време на операции.

Сестрински блок

Негативоскоп

Наличието на рентгенов вюър е изключително важно, защото позволява на стоматолога лесно да преглежда направените снимки, без да му се налага да използва работната светлина от рефлектора.

Негативоскоп

Преди години закупуването на зъболекарски стол бе просто действие. В най-добрия случай докторът можеше да избере цвета на тапицерията. За разлика от тогава днес трябва да се преглеждат много повече параметри, преди да се предприеме сериозната финансова инвестиция.

Публикувах тази статия с цел да помогна предимно на начинаещите стоматолози, като им дам по-голяма яснота относно закупуването на новия им зъболекарски стол.
Не забравяйте да инвестирате достатъчно време в анализа на параметрите, които най-добре отговарят на вашите нужди. Но все пак може да се свържете с мен за да направим заедно целия процес по-лесен.
Запомнете, че зъболекарският стол е инвестиция за поне десет години от бъдещата ви кариера. Така че изберете такъв, който да ви служи и на който да може да разчитате във всяка стоматологична процедура, извършвана от вас.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

За Автора:


Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.

Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове: Sirona, A-dec, Tekmil, Fona, Diplomat, Анвита, ЮС 5, ЮС 7м и др. Автоклави, периферия, въздушни компресори, мокри и сухи аспирации.

Някои от моите клиенти:


Монтаж на нови и употребявани дентални юнити, гаранционна и извън гаранционна поддръжка. Добавяне на аспирация (силна и слюносмукател), система за работа с дестилирана вода, допълнителна периферия - микромотори, скалери, наконечници със светлина, фотолампи, интраорални камери, инсталация на софтуер и др.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за цялата страна. )

18
Остави коментар

avatar
6 Коментирай
12 Отговор
0 Последователи
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Автор на коментара
Калина Р.Д-р УзуновД-р УзуновД-р УзуновНики Recent comment authors
  Абонамент  
нови стари най-гласувани
Извести за
Gabi Nikolova
Гост
Gabi Nikolova

Наскоро попаднах на страхотния ви сайт! Откривам много интересна и полезна за мен информация. Дипломирах се миналата година и в момента работя в кабинета на мой близък. Реших, че ще се хвърля на дълбокото и ще стартирам самостоятелна стоматологична практика. Имам пълната подкрепа и знам, че ще мога винаги да разчитам на помощта му.
В момента съм на стъпката за закупуването на стоматологичен стол. Какво бихте ме посъветвали г-н Манолов? Двоумя се между втора употреба и нов.

Цените на новите са доста различни. Тези на утвърдените марки са просто непосилни за мен, а и не желая да започвам професионалната си кариера със заеми от банки. Мога да си позволя по-евтините, но доколкото разбирам всичките идват от Китай. Това малко ме притеснява. Виждам, че притежавате опит в тази сфера и мога да получа компетентно ви мнение. Какво ще ме посъветвате?

П.П. Хареса ми сравнението за романтичния филм

Gabi Nikolova
Гост
Gabi Nikolova

Всякаква периферия ли мога да използвам? Интересуваме също след колко време ще монтирате стола ако си го поръчам от вас и каква гаранция има?
Благодаря за отговорите предварително.

Vall
Участник
Vall

Следя блогът Ви редовно. Каня се да се свържа с вас, но все не ми остава време. Вчера имах работа в района на Българската фондовата борса и ми направи впечатление, че в едно от приземните помещения на сградата техници монтират стоматологичен стол. Разбира се веднага проявих любопитство и видях, че единият от тях бяхте вие. Позачудих се дали да се обадя за да се запознаем, но прецених, че ще прекъсна работата Ви и няма да е особено удачно. Мисля скоро да подменям своя, но съм особено предпазлив в избора на търговец, от когото да го закупя. Имам горчивия опит с настоящия, който ми продадоха с пет годишна гаранция, но фирмата от която го взех фалира още през първата година. За мен най-важно е техническото обслужване. Виждам, че сте човек с опит и бих желал да закупя новия си стол чрез вас. Убеждаван съм редовно от различни търговски представители, че ми… Виж още »

K.Yovcheva
Участник
K.Yovcheva

Напълно съм съгласна с теб по отношение на техническото обслужване.
Важно е да се знае от бъдещите колеги, че положението с поддръжката на стоматологичното оборудване в България изобщо не е розово. Всеки с дългогодишен опит го е изпитал на гърба си.
Интересното е, че това не е прецедент само в родината ни.
Колеги, живеещи в щатите и Англия също споделят, че нямаш ли доверен техник, може да чакаш с месеци някой да ти обърне внимание.

Петър Христозов
Гост
Петър Христозов

Съпругата ми има стара медия, която започна непрекъснато да прави проблеми. Миналата седмица й се наложи да върне няколко пациента, а техниците постоянно я размотават. Реших, че не може да продължава така и бях на стъпка да й купя нов китайски стол. Нейна колежка обаче ме разубеди сериозно защото си е взела преди половин година такъв и е адски недоволна. Върнала си е медията и го пуснала за продажба. Каза ми да не правя тази грешка. Какво бихте ме посъветвали г-н Манолов.
Тя вече е пенсионерка, но мисли да поработи още няколко години.

Ники
Участник
Ники

Здравейте г-н Манолов. Опитах да се свържа с вас по телефона, но вероятно заради отпускарския месец не успях. Преди половин година ремонтирахте стоматологичен юнит в един от кабинетите ми в Пловдив.
Сега започнах изграждането на клиника с три работни помещения в близост до гарда. Интересувам се бихте ли се ангажирали с техническото й оборудване и поддръжка?
Накратко ще Ви обясня. Имам стол, които е сравнително нов, но е леко пожълтял от
слънцето. Искам ако е възможно да го използвам в едно от помещенията. За другите две желая нови юнити, като всичките да са с аспирация за хирургия. Много ни хареса като дизайн предлагания в сайта Ви Fona Style. Заложено е отделно помещение за опг, но като за начало ще работя с мобилен рентген.
Майсторите напреднаха по-бързо от очакванията и спешно ми трябва проект за техниката.
Ще се радвам ако имате желанието да работим заедно.

Д-р Узунов
Гост
Д-р Узунов

Каква е гаранцията на стола който предлагате? Също искам да попитам за какво време се ангажирате да реагирате в случай на повреда?
Питам защото за настоящия ме мотаеха със седмици докато още бе в гаранция, а след това учтиво ме отказаха да ползвам услугите им с космически цени за ремонт!

Позвънете сега