Начало » Маркетинг » Какво да правим, когато зъболекарският ни стол е празен

Какво да правим, когато зъболекарският ни стол е празен

От: Младен Манолов ян. 17,2018

Всички зъболекари мразят да виждат дупки в графиците си. Когато седят в празните си кабинети, основаната им тема на размисъл е свързана с парите, които губят бездействайки.

Според скорошно проучване, приблизително една трета от стоматолозите споделят, че не са достатъчно заети. Това е сложен феномен и може да бъде обяснен основно с нарастването броя на практикуващите специалисти и непромененото използване на стоматологични услуги.

Привличане на повече пациенти

В следващите редове бих искал да обобщя няколко стратегии за справяне с този проблем.

1. Привличане на повече пациенти

Може би най-очевидната стратегия за запълване на празния стол е чрез увеличаване на новите пациенти. Една типична обща практика може да доведе между 20 и 30 нови пациенти на месец. Ако не сте постигнали тази цел, преценете кои външни маркетингови стратегии биха били подходящи за вашата.

2. Реактивирайте неактивните си пациенти

Ако не са посещавали кабинета ви през последните 18 месеца, те не се считат за активни пациенти. Вече имате информация за контакт и връзка с тях, затова открийте иновативни и подходящи начини да ги поканите за профилактика.

3. Увеличете обхвата на предлаганите услуги

Предложете нови услуги на съществуващите ви пациенти. Сънната апнея и денталната имплантология могат да бъдат пуснати на пазара, за да привлекат нови пациенти, но тези услуги могат да бъдат представени и на съществуващите чрез вътрешни маркетингови канали.

4. Подобрете рентабилността

Подобрете контрола върху разходите си, така че да увеличите нетните си приходи без да увеличавате и работните си часове.

Коя от изброените стратегии е подходяща за вашата практика? От къде да започнете? Това от което се нуждаете е работен план. Ако търсите помощ, за да се справите с всичко това, може да се свържете с мен. Заедно ще намерим най-добрия начин да запълним графика ви.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега