Начало » Оборудване » Защо да използвате безмаслен компресор в стоматологичната си практика?

Защо да използвате безмаслен компресор в стоматологичната си практика?

От: Младен Манолов окт. 07,2020

Въздушните компресори са незаменима част от всяка една стоматологична практика. Бих ги нарекъл „сърцето на зъболекарския кабинет“, като според мен са най-важният елемент в работната система.
В следващите редове събрах още малко полезна информация за тях, за правилния избор и безпроблемната им експлоатация.

Как работи стоматологичния компресор?

Той компресира (събира под налягане), почиства, изсушава и съхранява въздух. Задвижва стоматологичните турбини, въздушни мотори, ръкохватки за подсушаване и аспирационни системи. Освен това се използва и при работата на друго оборудване, като например смазочните машини.

Всяка една практика зависи от стабилното поддаване на висококачествен (чист и сух) въздух под налягане. Поради тази причина, неговият избор трябва да бъде направен много внимателно, а техническата му поддръжка да е редовна.

Защо да изберем безмаслен компресор?

В повечето държави, използването на стоматологичните компресори е строго регламентирано, тъй като те трябва да отговарят на високи хигиенни критерии. Това има за цел, да предотврати риска от замърсители, причиняващи инфекции при пациентите. Стандартите за работа и разпоредбите за използването на стоматологични компресори, не позволяват във въздушния поток да се просмукват масла и други частици.

Основните критерии, на които трябва да отговаря всеки един стоматологичен компресор са:

1. Въздухът да се генерира от безмаслен компресор, с вграден антибактериален въздушен филтър. Неговата подмяна е препоръчително да се извършва приблизително на всеки 6 месеца.

2. Компресорът трябва да притежава изсушителна система, отделяща и улавяща водния кондез, предотвратявайки навлизането му в стоматологичния стол.

3. Той трябва да е разположен на безопасно разстояние от стоматологичната машина, пациентите и персонала, или да бъде поставен в звукоизолационен шкаф, предпазващ при потенциални аварии.

4. Въздушният компресор задължително да има монтиран авариен клапан. Той трябва да бъде инспектиран и подменян поне веднъж годишно от квалифициран техник. Неговото предназначение е да предотврати евентуална експлозия на компресора, в случай на авария. Ако той е неизправен, компресора може да да бъде потенциално опасен за пациентите и персонала, намиращи се в помещението.

Кога трябва да посети сервиз?

Ефективността му се определя въз основа на времето, необходимо за достигане на максимално работно налягане в неговия разширителен съд (резервоар за съхранение на въздух). Повечето производители го отбелязват в сервизното ръководство.
Ако компресорът ви работи прекалено дълго или се включва прекалено често, то или е загубил своята ефективност, или има изтичане на въздух от системата (компресор – стоматологичен стол).

Наблюдавайте качеството на произвеждания въздух. Следете чистотата му с извършването на прост тест чрез малко огледало. Издухайте въздух с помощта на ръкохватката върху огледалото. Всякакви отделени отпадъци, масло, вода или други замърсявания, ще се покажат на повърхността му.

Как да изберем стоматологичен компресор?

За да определите правилния размер на компресора, оценете разхода на въздух. Колко консуматора биха работили едновременно и от колко литра в минута биха се нуждаели.
Компресорната система, която е с подходяща мощност за вашата практика, ще е по-ефективна и с по-продължителен живот. Претовареният компресор може да има неблагоприятен ефект върху сухотата на сгъстения въздух, което да предизвиква неизправности както в турбините и наконечниците, така и в останалите части на стоматологичния стол.
Вашият опит вероятно ви е сблъсквал с чести повреди на високоскоростните турбини и ръкохватки. За съжаление те често са предизвикани от замърсения въздух, а не от качеството на изработка.
Влажният въздух освен неблагоприятен ефект върху машинните елементи, притежава и благоприятен за развитието на микроорганизми във въздушните пътища на юнита.

Ниво на шума

Повечето стоматологични компресори работят между 60-70 децибела. Използването на акустичен (шумоизолиращ) шкаф, освен че прави компресора по-безопасен, ще намали значително и неговия шум.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

За Автора:


Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.

Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове: Sirona, A-dec, Tekmil, Fona, Diplomat, Анвита, ЮС 5, ЮС 7м и др. Автоклави, периферия, въздушни компресори, мокри и сухи аспирации.

Някои от моите клиенти:


Монтаж на нови и употребявани дентални юнити, гаранционна и извън гаранционна поддръжка. Добавяне на аспирация (силна и слюносмукател), система за работа с дестилирана вода, допълнителна периферия - микромотори, скалери, наконечници със светлина, фотолампи, интраорални камери, инсталация на софтуер и др.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за цялата страна. )

4
Остави коментар

avatar
1 Коментирай
3 Отговор
0 Последователи
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Автор на коментара
Делчев дентМладен МаноловRaina Recent comment authors
  Абонамент  
нови стари най-гласувани
Извести за
Raina
Гост
Raina

Здравейте, работя с безмаслен компресор от две години, но никой не ми е казвал, че има филтър и че трябва да му се сменя. За първи път научавам и за този авариен клапан? Наистина ли е важен? Мога ли да си запиша час при вас за посещение?
Фирмата от която си взех компресора дори не бяха ми казали, че трябва периодично да му се източва конденза!

Позвънете сега