Начало » Оборудване » Заслужава ли си да притежавате цифров рентген

Заслужава ли си да притежавате цифров рентген

От: Младен Манолов февр. 23,2018

Тъй като 90% от процедурите в стоматологията са „слепи“, рентгеновите снимки, съчетани с добър усет, помагат на зъболекаря да извършва висококачествено стоматологично лечение на пациенти.

Цифрова рентгенова снимка на зъб

Преди 122 години, бяха изобретени рентгеновите лъчи от Вилхелм Рьонтген. Една година по-късно Ото Укхоф открива, че тази форма на електромагнитно излъчване може да се прилага в стоматологията. Той е първият човек, с зъбна рентгенова снимка, като се излага на радиационно лъчение в продължение на 25 минути! Това би се сметнало за престъпление в днешни дни, нали? След малко повече от век имаме различни постижения в областта на денталните изображения. И все пак, все още голям брой зъболекари,  се придържат към добрите стари рентгенови филми.

Редно ли е да продължите да следвате тази техника за изображения или трябва да се насочите към по-добри рентгенографски методи в стоматологията?

Какво може да спечелите от преминаването към цифрова форма на радиография? Нека дам отговор на този въпрос, който вероятно ви вълнува.

Цифровата радиография (RVG) в стоматологията

Дигиталната радиография е въведена в денталната медицина от френския стоматолог д-р Франсис Мойен през 1987 година.
Зъболекарят от Тулуза патентовал новата технология като я нарекъл RadioVisioGraphy (RVG) – РадиоВизиоГрафия. Първата версия на дигиталния рентген не била свързана с компютър и изображенията можело да се видят на видео екран, но не могли да се запазват.

Дигитална радиография - Франсис Мойен

През 1992 г. Gendex представят своя Visualix, първият в света компютърно свързан цифров рентген. Той позволява съхранение на получените изображения, под различни формати, като с това и по-нататъшната им обработка.

След като вече се запознахме с появата на цифровият рентген, нека опитаме да разберем защо покупката и включването му в стоматологичната ви практика е важна стъпка, която да допринесе за вашето развитие.

Ето защо трябва да притежавате цифров рентген:

Ниска радиация

Знаем, че излагането на рентгеново лъчение може да има множество вредни ефекти за организма. Те могат да бъдат под формата на умъртвяване на голям брой клетки или увреждания, водещи до мутация, и вариращи от обикновен мукозит до по-опасни състояния като остеорадионекроза и канцерогенеза.
Поради тази причина е важно количествата радиация, на които са изложени пациентите и зъболекарския персонал да бъдат сведени до възможния минимум.

Бързи резултати

По време на своята стоматологична практика, всеки специалист осъзнава, че времето е най-ценния актив. Наличието на пациенти, които трябва да чакат дълго, има отрицателен ефект.
Важно е да се съкрати времето, необходимо за различните задачи, като например обработката на рентгеновите филми. Използването на новите технологии, може значително да повиши ефективността ви.

Вашият избор

Представете си, че излагате себе си и своите пациенти на много ненужно лъчение и прекарвате прекалено дълго време за обработката на рентгеновите снимки, само за да откриете, че е допусната грешка при заснемането или при обработката.
Дигиталният рентген не би ви застраховал от грешки при заснемане, но може да предотврати тези при обработка.

Той ви дава и множество опции за последваща корекция на изображенията. Може да увеличите контраста, за да разберете дали корена е в контакт със синуса, за да планирате ендодонтска терапия или екстракция. С няколко настройки в софтуера за визуализация и вие го получавате.

Дигитализация

Светът на технологиите постепенно преминава от аналоговата към цифровата епоха. Едно от основните предимства на цифровизацията е способността да се съхранява и споделя информацията много по-лесно, като спестяват и разходите за физически копия.

Ето и ползите от това:

Многократните процедури, продължителното наблюдение и ефикасността на лечението се осъществяват много по-лесно при наличието на цифрова версия на рентгенографията.
Ако пациентът ви се премести в друг град или държава, може да помогнете на новия  лекуващ лекар да получи по-добра представа за зъбната му история.
Повечето диагностични различия е възможно да не са забележими за човешкото око. Високото ниво на контраст позволява по-лесно разграничаване на типа тъкани, видими на рентгеновата графика.
Филмираното изобразяване предлага от 16 до 25 нюанса сиво, докато при цифровата рентгенография сивата резолюция предоставя минимум 256 нюанса, което може значително да подпомогне идентифицирането на патологичните промени.

Дигитална зъбна снимка

Ползи за пациента

Пациентите обикновено нямат добра представа за функционирането на зъболекарските кабинети. Въпреки това, съществува ярка разлика между конвенционалните филми и цифровата рентгенова снимка, която е забележима дори и за тях. Те често остават удивени от скоростта, с която изображението се появява на компютърния екран. Пациентът получава много по-лесно представа, когато вижда изображение, което може да бъде обработено, увеличено или фокусирано. Също така несъмнено придобива увереност, че зъболекарят, използващ висока технология, би направил и по-точна диагностика.

Свидетели сме на множество промени, които станаха чрез развитието на технологиите.
Появата на електронната поща, направи възможно прехвърлянето на огромно количество информация в рамките на секунди. Цифровата фотография разкри възможности, които не съществуваха в аналоговия свят.
Преминаването от рентгенови филми към цифрова радиография, позволява широк обхват на изображенията с минимална вреда за пациентите и персонала.

Закупуването на RVG за стоматологичната практика може да е тежка първоначална инвестиция, но ползите, които могат да бъдат натрупани с времето, ще са безценни.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега