Начало » Новини » Загубата на слух на работното място

Загубата на слух на работното място

От: Младен Манолов ян. 09,2018

През последните години стоматологичните специалисти все повече обръщат внимание на професионалните вреди. Вие предпазвате кожата си чрез носенето на ръкавици и облекло, очите чрез предпазни очила, носа и устата чрез маски, а раменете, гърба и кръста като използвате удобни работни столове. Но как се грижите за своите уши?
Истината е, че повечето зъболекари не взимат предпазни мерки на работното място за защита на слуха си.

Загуба на слух

Шумът е навсякъде. Стоматологичните работници са изложени както на моментен, така и на постоянен шум, идващ от турбини, наконечници, скалери, смукателни устройства, автоматични миксери, ултразвукови вани за почистване на инструменти, автоклави, вакуумни помпи, въздушни компресори, мултимедийни системи, отоплителни и климатични инсталации.

Заради контрола над инфекциите съвременните дентални кабинети са проектирани и изградени с твърди повърхности, които са лесни за почистване. Но те нямат свойството да абсорбират звука, а го отразяват в целия офис. Като добавим и тенденцията за изграждането на по-големи центрове, обслужващи едновременно повече пациенти, работещи шест дни в седмицата включително и вечерните часове, зъболекарите прекарват дните си в тях, потопени в море от безкраен шум.

Загубата на слуха, както и загубата на зъби се считат за естествена част от процеса на стареене. Също както зъбите могат да достигнат до необратима точка на увреждане, така и слуховият апарат може да бъде увреден за постоянно.
Кохлеята е структура в ухото, отговорна за слуха. Тя съдържа огромен брой нервни окончания, отговорни за предаването на звуковите сигнали към мозъка. В резултат на прекалено високи нива на шума, с времето могат да се увредят и да загинат. На този етап в медицината няма метод за възстановяване при увреждане.

Симптоми

С течение на времето, звуците, които човек чува, стават заглушени или изкривени. Останалите индикатори за проблеми с слуха включват:
– Проблеми при изслушване при телефонен разговор
– Трудност при следенето на разговор с двама или повече души едновременно
– Карате събеседниците ви да се повтарят
– Струва ви се че хората мърморят или не говорят ясно
– Гледате телевизия или слушате радио със силно увеличен звук

Ефектът върху ежедневния живот

Смущенията в слуха пречат на комуникацията, могат да компрометират безопасността на работното място, да доведат до социална изолация, да предизвикат депресия, както и да увеличат риска от ментални и физически заболявания.
Излагането на шумове може да доведе до дискомфорт и нарушения в съня, водещи до дневна сънливост, умора и повишен риск от хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Нива на шума

Всеки звук има своя специфична чистота и собствена сила. Слухът долавя звукови честоти с ниски и високи нива. Човешката слухова система може да долови широк спектър от честоти от 125 Hz до 8000 Hz.
Силата на звука се измерва в децибели. Децибелната скала започва от нула, което е почти пълна тишина. Нормалният разговор е приблизително 60 децибела и е значително по-висок от шепота, който е около 30 децибела. Систематичното и продължително излагане на шум със сила над 85 децибела с течение на времето може да доведе до трайна загуба на слуха. Нивата на шум от 140 децибела могат да причинят увреждане на слуха дори само при еднократно излагане.
Основната хигиена на слуха изисква да се избягват шумове, които са прекалено силни, прекалено близки и продължителни – почти невъзможна препоръка за онези, които работят в стоматологичен кабинет.

За пример работният шум на бавнооборотните наконечници е между 70 и 74 децибела. Самостоятелната работа на силната аспирация отделя 77 децибела, а слабата 75 децибела. Ултразвуковият скалер в комбинация с аспирация отделят 83 децибела. Между 88 и 102 децибела е работния шум на турбините.

Превенция и защита

– Научете кои звуци могат да ви навредят (над 85 децибела)
– Използвайте тапи за уши или други защитни устройства.
– Ако не може да намалите шума отдалечете се от него.
– Бъдете внимателни към опасните шумове от заобикалящата ви среда.
– Защитете ушите на децата.
– Накарайте семейството, приятелите и колегите си да са наясно с опасния шум.
– Подозирате увреждане на слуха? Посетете специалист.

Тъй като шумът винаги ще бъде част от стоматологичната среда, най-логичният начин за намаляване на риска от оглушаване е да се работи с по-безшумно оборудване, както и да се използва форма за директна защита на слуха.
Съществуват много по-тихи наконечници в сравнение с други по-стари модели. Лошо поддържаните или неизправни турбини са по-шумни. Съществуват тихи компресори и звукоизолиращи кутии за тях, както и дентални столове с по-безшумни компоненти.

Друга успешна стратегия е да използвате адекватна защита за ушите през целия ден. Малко лекари получават обучение за защита на слуха по време на образованието си, поради неяснотата за възможностите за защита или приемането на шума за безвреден.
Удобството и ефикасността играят огромна роля при изпълнението на плана за защита.
Памукът напъхан в ушния канал, намалява силата на звука с 7 децибела и не е ефективно защитно средство. Тапите за уши създават физическа бариера, когато са поставени правилно в ушния канал. За съжаление освен, че намаляват вредните шумови нива, заглушават и човешката реч.

Наскоро бе създаден нов вид тапи за уши, специално за употреба в стоматологията. „Умната“ технология успява да заглушава звука, когато нивата на децибелите достигнат опасна точка. Когато се върнат отново в нормални норми заглушаването изчезва.
Това позволява на стоматолозите да провеждат нормален разговор с пациентите и останалите членове на екипа. Тези слушалки са доста малки и се захранват от миниатюрна батерия за слухови апарати, която издържа приблизително две седмици. Устройството е доста малко и се вписва дискретно в ушния канал.

Загубата на слуха е предотвратима. Всеки в стоматологията е изправен пред много по-голям риск от слухови увреждания. Зъболекарите трябва да приемат реалистична и информирана стратегия за справяне с този проблем. Както един мой познат стоматолог казва: „Парите изкарани от работата, никога не могат да намерят загубеното ни здраве.“

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега