Начало » Управление на офиса » Да ремонтирате ли стоматологичното си оборудване или да го замените?

Да ремонтирате ли стоматологичното си оборудване или да го замените?

От: Младен Манолов ное. 12,2018

Има ли смисъл да ремонтирате стоматологичното си оборудване, или е по-добре да го замените с ново? За да направите правилния избор е необходимо да получите съвети от експерти, които да преценят кое е най-доброто в случая.
За никого не е изненада, че стоматологичното оборудване е най-големият разход за една дентална практика.

Средната цена на напълно оборудван стоматологичен стол може да надхвърли 20 000 лева. В даден момент обаче непрекъснатите ремонти на старото оборудване, се превръщат в загуба на пари и ценно време.

И така, как да удължите живота на оборудването? Как да определите кога трябва да се разделите със стола си? Заслужава ли си инвестицията в нов или е по-добре да ремонтирате стария? Отговорите на тези въпроси, изискват разглеждането на няколко ключови фактора.

Преди да вземете решение дали да ремонтирате или да замените скъпото оборудване, трябва внимателно да прецените възрастта му, амортизацията, проблемите (систематични или инцидентни), гаранционното покритие и финансовите ресурси.
Също така вземете под внимание загубените приходи поради повреди, недоволни пациенти и намалената производителност. Консултирайте се с колегите и с доверените си техници, като поискате тяхната оценка и препоръки. Подмяната на оборудването е скъпо, но не по-скъпо от честите ремонти. Ако подмяната е най-добрият вариант, отделете време, за да откриете най-подходящото оборудване, на цена която вашата практика може да си позволи.
Нека продължим нататък.

Определете работния живот

Ремонтът на компресора може да изглежда разумно решение, но преди да го дадете в ръцете на техниците, помислете за неговата възраст и надеждност през изминалата година. Ако е ремонтиран няколко пъти през последните месеци или е на повече от 10 години, ремонтът му може да не си струва парите и усилията. Защо? Защото вероятността това да се случи отново е много голяма.
Всеки капиталов елемент в денталната практика има очакван живот, зависещ от честотата на употреба. Според мен, полезният живот на денталното оборудване се изчерпва по следния начин:

Натоварените практики са склонни да изчерпят работния живот на оборудването си много по-бързо, отколкото практиките със значително по-малко работа. Направете си дневник на оборудването, в който да документирате неговата възраст, датата на покупка, дали е закупено ново или вече използвано, броя на ремонтите и гаранционното покритие. Когато имате представа за всичко това, ще сте по-способни да вземете правилно решение дали да ремонтирате или да подмените част от него.

Поддържайте го и обучавайте персонала как да го използва правилно.

Случвало ми се е нерядко да се сблъсквам със случаи, при които неправилната употреба, съсипва за кратки срокове ново и скъпо оборудване. Удължаването на работния живот на вашето оборудване, изисква щателна грижа и редовна поддръжка от обучени техници. Прегледайте изискванията за поддръжка за всяко оборудване, защото някое от тях може да изисква по-честа профилактика. Абонаментът към сервизен техник е голямо предимство. Професионалното мнение, ще ви бъде от полза, и ще ви помогне да прецените кога разходите за непрекъснати ремонти, надхвърлят ефективността на оборудването.

Годишен одит на оборудването

Отделете време всяка година, за да извършите задълбочен одит на използваното оборудване. Може да го направите заедно с прегледа на годишните финансови отчети.
Ето как да извършите цялостен одит на оборудването си:
1. Създайте подробен списък на всички единици.
2. Честотата на ремонти, плюс времето за престой в сервиз.
3. Редовно събирайте отзивите на екипа за ефективността и техните препоръки.
4. Оценявайте с рейтингова система ефективността и надеждността на всяка единица. (обикновено със скала от 1 до 5). Това ще се превърне в система за предупреждение, помагаща да определите кое оборудване да бъде първо за подмяна.

Заделяйте средства

Какъв е смисълът от система за предупреждение, ако нямате финансови средства за покриването на тези разходи? Заделяйте определен процент от приходите си във фонд за капиталови разходи, за да покривате всички планирани и неочаквани ремонти и подобрения. По този начин ще си спестите неприятните въпроси, свързани със заплащането на сметките. Освен това няма да ви е необходим заем, което значи, че няма да има такси и лихви.

Готовността е ключова

В това няма никакво съмнение. Когато може да направите справка за своето оборудване – колко добре работи и как се поддържа, ще разполагате със система за мониторинг. Всички знаем, че няма такова нещо като оборудване, което не се нуждае от поддръжка и да работи вечно.
Извличането на най-доброто от вашето и удължаването на работния му живот изисква подходяща грижа и редовно обслужване.

Етикети

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега