Начало » Новини » Амалгам сепараторите във всеки кабинет от 1 януари 2019 г.

Амалгам сепараторите във всеки кабинет от 1 януари 2019 г.

От: Младен Манолов ное. 18,2018

Стоматологичните кабинети, работещи с амалгама ще трябва да се оборудват с амалгамни сепаратори до 1 януари 2019 г. Това включва процедурите по премахване на пломби и зъби с амалгамно съдържание, както и улавянето на частиците в използваната вода.

Разпоредбата се включва в Наредба за изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъците, създавани от лечебните заведения (виж тук). Промените са публикувани в сайта на МЗ за обществено обсъждане.
Те определят минималното ниво на ефективност на амалгамните сепаратори, като то трябва да е минимум 95% на задържане на амалгамните частици.

Всяка стоматологична практика ще трябва да отдели известни финансови средства, за да отговори на изискванията, заложени в Наредбата.
Регионалните здравни инспекции, като орган на държавния здравен контрол, ще следят за спазването на заложените с регламента изисквания.

В мотивите на МЗ към измененията, се посочва следното: „Живакът е силно токсично вещество. Поради способността му да се пренася по въздуха на далечни разстояния и да се акумулира в екосистемите, живакът е глобален проблем, предизвикващ значими вредни въздействия върху човешкото здраве и околната среда. В Европейския съюз живакът се употребява често в денталната амалгама, която е значителен източник на замърсяване, поради което използването на амалгамни сепаратори ще гарантира, че отпадъците от живак се събират и изхвърлят в съответствие с добро управление на отпадъците и при никакви обстоятелства не се изпускат в околната среда“.

Отбелязва се, че задължителното въвеждане на амалгамните сепаратори ще допринесе за опазването здравето на стоматологичните специалисти, пациентите и населението, като ползите ще бъдат измерени с предотвратените заболявания и здравни грижи.

Какво представлява амалгам сепараторът?

Ще се опитам да обясня накратко и да дам малко светлина по въпроса. Амалгамният сепаратор е устройство за събиране на живак, намиращо се между стоматологичния стол и канализацията. Отпадъчните води преминават през него, където се събират зъбните фрагменти, зъбната амалгама и живак. Филтрираната вода изтича от сепаратора, докато в него остават тежките отпадъци и утайки. Той притежава контейнер за съхранение на отпадъците, който след като се напълни се подменя с нов, а отпадъците се рециклират.

Според Световна здравна организация, стоматологичните практики отделят всяка година приблизително 3,7 тона живак в съоръженията за отпадни води, което ги прави на практика най-големия замърсител.

Високите нива на живак при хората се свързват със заболявания като Алцхаймер, ALS, загуба на слуха, хронична умора, репродуктивни проблеми и други.
В световен мащаб се приема постепенното въвеждане на амалгамови сепаратори  за отстраняване на живака от отпадъчните води.

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookСподели Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This

About The Author

Сервизен специалист - стоматологична апаратура. Сертифициран в инсталацията, обучението и техническата поддръжка на CEREC system (MyCrown - FONA Dental) , 1000S, 2000L - Treatment Centers.
Специализиран в монтажа и ремонта на стоматологични столове, периферия, въздушни компресори, стерилизатори (автоклави), системи за цифрова радиография, компютърни системи.

Изработка на професионални сайтове и изграждане на стратегии за дигитален маркетинг. Професионален блогинг, SEO оптимизация, Adwords управление.

За въпроси и връзка с мен: (0878 639 133) - (Сервизна поддръжка за гр. Пловдив и региона)

Остави коментар

avatar
  Абонамент  
Извести за
Позвънете сега